sunnuntai 4. elokuuta 2013

Melkein valmis portaikko ja hermoja raastaneet porrasvalot

Blogia seuranneet tietävät, kuinka vaikea valinta portaiden pinnoituksen valinta meille oli. Portaat ovat siis paikalleen valetut, joten kysymys oli ainoastaan siitä, minkälainen pinta niihin laitettaisiin. Olisin halunnut jättää ne hyvin vaaleiksi, mutten oikein löytänyt hyvää vaihtoehtoa sen toteuttamiseksi. Lopulta päädyimme siihen, että askelmat ovat samaa valkolakattua parkettia kuin olemme käyttäneet kaikkialla muuallakin (märkätiloja ja eteistä lukuunottamatta) ja reunaan laitetaan metallinen kulmalista, joka sekä estää liukastumasta että peittää parketin ja portaan välisen epäsiistin rajan. Kulmalista on Dionen (ent. Duuri), mutten valitettavasti muista mallin nimeä enkä sitä löytänyt heidän nettisivuiltakaan. Väri on muistaakseni Nordic Graphite.

Tällainen siitä sitten tuli (kuvat vain valitettavasti puhelimella otettuja):


Sekä portaat että kulmalistat on kiinnitetty liimalla, siksi teipit ovat vielä paikallaan tukea antamassa. Portaiden ja seinän väliin jäävä rako (näkyy näissä kuvissa melko huonosti) oli ajateltu jättää auki, mutta ehkäpä siihen joutuu sittenkin laittaa silikonin, jottei kaikki pöly ja lika pesiinny sinne. Portaiden etuseinät on käsitelty Lujalla, jonka pitäisi kestää normaalia maalia paremmin. Saa nyt sitten nähdä, että koska ne täytyy maalata uudelleen.Porrasvalojen asentaminen olikin sellainen soppa, ettei mitään järkeä! Mieheni sanoikin, että työtunteja mitaten niille tuli niin paljon hintaa, ettei viitsi edes laskeakaan. Ongelmia oli niin monia, etten kaikkia varmaan edes muista. Mutta koitetaan!

Alunperin portaikkoa valaessa valoille jätettiin hienosti putket portaiden sisään ja sieltä johdot jokaiseen rööriin erikseen. Ongelmana vaan oli, että seinän sisään jääneet putket olivat aivan liian pystysuorassa, jolloin valaisimia ei niille varattuun tilaan olisi saanut laitettua millään (vaikkei valaisimessa montaa senttiä pitkä tausta olekaan). Röörejä piti porata suuremmiksi ja syvemmiksi, jolloin reikä itsessään suureni niin leveäksi, että seinää piti tasoittaa pienen valaisimen ympäriltä reippaasti. Ongelmana oli vain se, että kuinka valaisin saatiin sekä pysymään seinässä että massaa laitettua sekä seinän sisälle että seinän pintaan ja kaiken lisäksi pitää valaisin oikeassa asennossa ja johdot suojassa. Kai jossain välissä näissä oli jokin sähkötekninenkin ongelma, mutta sitä en (onneksi) muista tarkemmin. Ongelma ratkaistiin siten, että seinään jätettiin 15 mm:n putki pitämään paikkaa valaisimille ja estämästä johtokourua täyttymässä massalla sen aikaa kun koloja ja seinää tasoitettiin. Kun tasoite oli vähän jähmeää, vedettiin putket pois. Silti osa rei'istä olivat liian suuria, ja niitä täytyi vielä paikkailla valaisimien asennuksen yhteydessä. Valaisimet liimattiin sitten kiinni seinään johtojen asentamisen jälkeen. Seiniä kuitenkin joutui vielä korjaamaan valaisimien ollessa jo paikoillaan, niiden ympärille jäi vielä koloja tai maalisotkuja tms. Oheinen kuva on otettu yhdestä huonoimmin onnistuneesta tapauksesta, eli siinä huomaa selvästi, että ympärillä olevaa seinää on joutunut korjaamaan monta kertaa. Onneksi kuitenkin jälki ei lopulta ole tuon huonompi eikä niitä kukaan kovin läheltä kai käy katsomassa. Vai...? 


Kaiken kaikkiaan ja kaikesta säätämisestä huolimatta olen kyllä tyytyväinen nyt tähän meidän portaikkoon!
Portaikon valaisin ei ollut aivan nappivalinta, mutta siitä sitten valaisimien yhteydessä enemmän.

Hyvää elokuun alkua kaikille!

2 kommenttia:

  1. Kiinnostaisi tietää tuo portaikon valaisin juttu. Juuri ollaan valitsemassa valoja ja tuntuu olevan melko vaikeaa. -s-

    VastaaPoista
  2. Tuolla kivitalourakointi.fi sivuilla näytti olevan hyvä ratkaisu myös noihin betoniporras ledeihin. Meillä samoja suunnitelmia! Kiva että näitä vinkkejä löytyy! Hyvännäköiset nuo valot, saanko udella onko mistä hankittu?

    VastaaPoista