tiistai 9. huhtikuuta 2013

Tuplahormi ja viimehetken takkapohdintaa

Olen aiemmin pohtinut sitä, tuleeko meille varaava vai kiertoilmatakka täällä, malli meillä oli kutakuinkin selvillä.  Saimme loppujen lopuksi suhteellisen kivuttomasti päätettyä, että takaksi tulee kiertoilmatakka. Nyt takan malli puolestaan ei ole niin itsestäänselvyys kuin aiemmin! Kävi niin, että kun tilan ja hormin näki valmiina ja maalattuna, niin oma silmä alkoi kaipaamaan vielä kevyempää mallia, jonka olin nähnyt mm. viime kesän asuntomessuilla.

Mutta palataanpa asiassa hieman taaksepäin meidän hormipohdintaan - siitäkin nimittäin oli melkoista vääntöä ja sumplimista. Alla olevassa kuvassa näkyy lähtötilanne, kuva on olohuoneesta otettu. Ruokailutila on vasemmalla ja keittiö seinänpätkän takana. Ohut seinänpätkä oli rakenteellisesti tuohon tultava, ja siihen oli ajateltu "nojaamaan" läpiluukullinen takka. Ensimmäinen valintaongelma liittyi hormiin. Tykkäämme kummatkin HärmäAirin rosterisista valmispiipuista, mutta aloimme kummatkin olla sitä mieltä, että tuohon tilaan rosterinen piippu on kuitenkin melko massiivinen, koska se olisi ollut näkyvissä kattoon, eli melkein neljään metriin saakka. Se olisi ollut myös hieman erillään seinänpätkästä, joten meidän silmää se ei olisi miellyttänyt. Siksi päädyimme muurattuun hormiin.

 
Vastaava mestari (isäni) ehdotti, että yhden hormin sijaan hormista tulisi tuplahormi, joka mahdollistaisi toisen takan lisäämisen joskus esimerkiksi yläkerran isoimpaan makuuhuoneeseen tai esim. leivinuunin asentamisen tavallisen takan yhteyteen. Me tyrmäsimme ajatuksen tuplahormista pitkään, mutta aloimme asiaan lämmetä jossain vaiheessa. Tai suoraan sanottuna minä en asiaan lämmennyt ollenkaan, mies onneksi alkoi myötäilemään isääni. Hinnassa eroa tuli muutaman satasen verran yksihormiseen vaihtoehtoon verrattuna, ei sen enempää.

Tuplahormi oli Schiedelin valmishormi, toisen läpimitta 16, toisen 20 cm. Päällepäinhän sitä ei näe.Hormin ja seinän väliin on laitettu vielä palovilla, joka ei ollut edes tuohon pakollinen. Mutta onpahan kunnolla suojattu!

 


Hormi sulautuu loppujen lopuksi ihan nätisti yhdeksi pilariksi, eli isäni oli ihan oikeassa tuossa asiassa.



Alla olevat kuvat ovat ruokailutilasta olohuoneeseen päin. Olohuonehan jatkuu vielä kulman oikealle puolelle, eli isojen telineiden oikealle puolelle.




Tuohon väliin tulisi siis joko läpiluukullinen tai 3-lasinen takka. Alun perin suunnitteilla oli siis Stuvin takka, tai jokin saman tyylinen. Koska hormi ei meillä tule lähtemään suoraan tulipesän päältä, täytyy sitä kääntää, mikä nostaa takan korkeuden n. 180 senttiin, eli toinen kuva olisi lähempänä totuutta (ilman puuhyllyä).



Nyt olen kuitenkin kääntänyt kelkkaani kolmelasisen suuntaan. Se jäisi vähän lyhyemmäksi, joten kulkuväylä olisi suurempi. Muutenkin se tuntuisi sopivan tilaan paremmin. Vai sopiiko? Takka olisi samantyylinen kuin Jenni Aholan messutalossa (ensimmäinen kuva), eikä siihen tulisi tuollaista hyllyä, joka on toisessa kuvassa. Toisen kuvan takka on lisäksi suurempi kuin mitä me ajattelimme.




kuvat: stuv.com
takkacenter.fi
takkamaailma.fi
tampereentakka.com

Näin sitä tehdään taas asioista vähän turhan hankalia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti