sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Halogeenit vai ledit - halogeenit laitettiin

Pähkäilin jo jokin aika sitten, että laitetaanko tulevaan kotiin halogeeni- vai ledivalaisimet, ja päädyttiin suurimmaksi osaksi halogeeneihin. Valaisimilla tarkoitan tässä kohdevalaisimia/spotteja. Syyt olivat puhtaasti taloudelliset: yksi halogeenivalaisin maksaa noin neljäsosan verrattuna ledivalaisimiin. Karkeasti arvioituna yksi halogeeni maksaa n. 15-25€ ja ledi n. 80-100€. Ainoastaan olohuoneen korkeaan kattoon valitsimme ledit (koska palaneita polttimoita ei kukaan halua sinne käydä vaihtamassa!) sekä työhuoneeseen, jonka välikatossa oli vain muutaman sentin tila jokaiselle spotille. Halogeenihan vaatii lähtökohtaisesti paljon suuremman tilan kuin ledit kuumenemisen vuoksi. Ledispoteissa puolestaan on olemassa malleja, jotka voidaan asentaa aivan mitättömän pieneen koloonkin.

Sain tätä kautta ehdotuksen siitä, että kannattaa asentaa halogeenit ledipolttimolla. Ei sitäkään tehty, koska yksi (kunnollinen!) ledipolttimo maksaa vielä yli 20€. Meidän spottimäärään olisi polttimoiden vaihto maksanut vielä muutaman tonnin. Markkinat ovat vielä täynnä jos jonkinlaista polttimoa. Ledien laatua ja tehoa ei ilmeisesti kovin hyvin ole osattu standardisoida, koska osa on aivan hirveää kuraa. Valitettavasti tässä tapauksessa hinta ja laatu todellakin kulkevat käsikädessä. Toisaalta myös tuntuu haaskaukselta vaihtaa toimivat polttimot heti uusiin. Valitsimme kuitenkin sellaiset halogeenispotit, joiden kanta on GU10. Kyseinen kanta takaa sen, että jos/kun ledipolttimoiden hinta tulee alaspäin, saa halogeenit pikkuhiljaa korvata samankantaisilla ledipolttimoilla. Mieheni on enemmän perehtynyt tähän asiaan, mutta tuo GU10-kanta on sellainen, jota tulee varmasti olemaan tulevaisuudessakin ledipolttimoiden valikoimissa. Nyt vaan hintaero on niin merkittävä, ettei vielä kannata vaihtopuuhaan alkaa. Mutta sinänsä otimme kyseisen kommentoijan ehdotuksen huomioon, että meidän on mahdollista aikanaan korvata halogeenit ledeillä kokonaan. Halogeenithän tulevat pikkuhiljaa poistumaan markkinoilta muutenkin, joten toivottavasti jokainen rakentaja osaa valita sellaiset spotit, joiden polttimot voidaan aikanaan korvata!

Täytyy kuitenkin loppuun todeta, että ledivalo ja halogeenivalo ovat aivan erilaisia! Ledien valo on kuin olisi kirkkassa ja kuulaassa luonnonvalossa, halogeenivalo puolestaan on ikävän kellertävä. Toisaalta ainakin minua rauhoittaa tieto, että voin koska tahansa vaihtaa polttimoita toisiin, jos asia oikein alkaa ketuttamaan.

3 kommenttia:

 1. Hei, ihana blogi teillä. Metsästin kivitalo aiheista blogi ja löysin tieni tänne. Toivottavasti sopii että linkitän bloginne omille sivuillemme.

  Itsekin pähkäilen juuri valaistuksen kanssa ja kiinnostaa myös LED valot sen valonvärin sekä pitkäkestoisuuden takia, sekä sen ettei se lämpene kuten halogeeni.

  Ihanaa kesän aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Ja kiva, kun linkität! :)

   Kyllä noi ledit saavat kaiken näyttämään luonnollisemman värisinä. Ja perushalogeenit kaiken kellertävänä. Meillä mm. kylppäri on nyt halogeenivalaistuksessa tumman ruskea vaikka seinälaatat ja katto ovat harmaita! Siellä kyllä ainakin polttimot menevät vaihtoon alta aikayksikön. Ja tietty nyt seinät kellertää myös jos halogeenit on päällä. Onneksi niitä voi vaihtaa sitten pikkuhiljaa.

   Kivaa kesän jatkoa myös sinulle!

   Poista
 2. Hei Mariia,

  Muistatko mikä teillä on värilämpötila noissa ledeissä, onko se tyyliin 3000 vai 4000? Kiitos jos jaksat valottaa asiaa tarkemmin :)

  T.K/Talo Maunulaan

  VastaaPoista