perjantai 5. huhtikuuta 2013

Ison lattialaatan haasteet

Meidän kylppäriin, saunaan, kodinhoitohuone/pukeutumistila/kuraeteinen -osastoon, alakerran vessaan sekä eteiseen tulee sama lattialaatta, joka kooltaan on 50x50cm. Minusta isot lattialaatat ovat hienompia kuin perinteiset 10x10-kokoiset, enkä oikein ole mosaiikinkaan ystävä. Eikä haluttu/osattu leikkiä monenlaisen laatan kanssa, joten yksi lattialaatta saa riittää alakertaan. Ison lattialaatan kanssa tulee kuitenkin haasteita, joita ei etukäteen osaa ajatella.





Ensimmäisessä kuvassa näkyy kylppärin kaivo, eli Unidrainin Classic Linen Stripe. Olisin halunnut High Line -mallistosta jonkun vielä hienomman, mutta herättiin asiaan liian myöhään, eikä kehystä enää voinut laittaa. Noh, pääasia, että on Unidrain! Se mahdollisti ison lattialaatan käytön kylppärissä, koska kaato tehdään vain yhteen suuntaan. Emme kuitenkaan silloin aikoinaan tajunneet, että kaivo olisi ollut hyvä olla koko seinän leveydeltä, jotta laatta ei tarvitsisi laittaa myös sen lyhyelle sivulle seinän viereen, jossa myös on kaatoa kaivoon päin. Nythän tilanne on se, ettemme tiedä yhtään onko kaato edelleen kunnossa, koska laatta, joka kaivon ja seinän vieressä on leikattuna, näyttää olevan aivan suorassa. Hirvittää... Muutenkin ison laatan kanssa kaadot ja lattiakaivot on vähän ongelmallinen yhdistelmä. Meillä taisi juttu ratketa niin, että kaatoa ei ole kodinhoitohuoneessa eikä vessassa. Kuvat niistä alla.



Vessan kuvassa näkyy myös seinä-wc:n runko, vielä ei ole putkimies päässyt paikalle sitä laittamaan kuntoon. Alakerran vessaan takaseinää tuodaan vähän eteenpäin, joten seinävessa on kätevä naamioida seinän taakse. Vielä ei ainakaan ongelmia ole tullut asennuksen kanssa, mutta vaativimmat asiat lienevät vielä edessäpäin! Siitä sitten lisää kun sen aika on.

Laattojen jako menee harvoin tasan, ja johonkin on jätettävä ikäviä soiroja. "Jakojäännökset" korostuvat isossa laatassa paljon enemmän kuin pienissä. Sama tietenkin koskee seinälaattaa. Ensimmäisessä kuvassa näette, kuinka lattialaatta lähtee kokonaisena suihkuseinästä. Suihkuseinän alimmaiset laatat muuten laitetaan viimeisenä sen vuoksi, että jäljestä tulee siistein (kuulemma).

Alla olevassa kuvassa näkyy suihkuseinän vastapäinen seinä, eli saunaan johtava "pätkäseinä". Lattialaattaa jäi vain pieni soiro seinän viereen, joka näyttää vähän tyhmältä. Onneksi mittaa oli sentään viitisentoista senttiä, eikä vain muutamia senttejä.


Mietimme sitäkin vaihtoehtoa, että suihkuseinästä lähtevää lattialaatta olisi leikattu hieman lyhyemmäksi, jolloin vastapäiseen seinään tökkäävä laatta jäisi suuremmaksi (yllä oleva kuva). Kuulostaa hyvältä idealta, eikö? Onneksi kuitenkin tajusin, että koska laatta jatkuu pukutila/kodinhoitohuoneeseen, niin alla olevassa kuvassa näkyvän seinän vieressä kulkevaan laatan kokoon muutos olisi vaikuttanut pienentävästi, koska laatat jatkuvat kylppäristä samassa linjassa tänne kodinhoitotilaan. Allaolevassa kuvassa näkyy siis kylpyhuoneen oviaukko vasemmalla, saunaseinä on heti oviaukon vasemmalla puolella, suihkuseinä jää oviaukon oikeanpuoleisen seinän taakse piiloon. Onpa vaikeasti selitetty tämä(kin), pahoittelut siitä! Melkoista hifistelyä ja säätämistä taas tämäkin homma, mutta silti yksi niistä asioista, joita joutuu päättämään lennosta yhtäkkiä.




Niin, sellainen huomio vielä, että lattian laatat eivät aivan tuolta näytä ilman pölyä. Sitä on PALJON ja saa laatat näyttämään todella kirjavilta!

Hyvää viikonloppua kaikille!

1 kommentti: