sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Valaistusongelma: ledit vai halogeenit?

Me ollaan mietitty jo vaikka kuinka kauan, että onko huoneiden yleisvalaistuksena käytettävät valaisimet ledejä vai halogeeneja. Varsinkin mies on tutkinut asiaa tosi tarkkaan, olenkin antanut hänelle vapauden tehdä lopulliset valaistusvalinnat, itse sekaannun lähinnä niiden sijoitteluun. Ja arvasitte oikein: kyllä minulla sitten kuitenkin on aina mielipide asiaan kuin asiaan, vaikka kuinka yritän olla asiaan puuttumatta... :)

Alunperin ajattelimme, että valaistukselle annetaan kodissamme suuri painoarvo ja yritetään käyttää paljon epäsuoraa valaistusta. Noh, välikatot ovat jo melkein paikoillaan, eikä yhtään epäsuoraa valaistusratkaisua ole sinne tullut. Olen taas, tapani mukaan, herännyt asiaan kun on liian myöhäistä! Keittiöön tulee sentään kalusteiden päälle ja alle valolistaa ja varmaankin ainakin alakerran vessaan peilin taustalle samantyylinen ratkaisu. Mutta esimerkiksi ruokailutilaan olisi sopinut jokin tämäntyylinen juttu:
Kodinvalaistus.fi
Noh, se on nyt myöhäistä eikä sitä kannata kovasti itkeä! Mutta takaisin asiaan, eli valitako ledit vai halogeenit? Vai ledejä hankaliin paikkoihin (keittiön epäsuora valaistus, kylppäri, olohuoneen korkea katto jne.) ja halogeeneja ns. tavalliseen valaistukseen (makuuhuoneet, käytävät jne.). Aina mietityttää laittaa jo valmiiksi vanhaa tekniikkaa uuteen taloon, halogeenithän ovat poistumassa käytöstä pikku hiljaa, mutta ledien ongelmana vielä on superkallis hinta ja laadun suuret vaihtelut valmistajasta riippuen.

Tässä joitain asioita, joita olemme valintaa pähkäillessä pohtineet:

Led:
+ Käytön helppous: lamppua ei tarvitse vaihtaa vuosiin.
+ Energiatehokkuus ja turvallisuus, koska ei kuumene
+ Hyvä valikoima tuotteita, jotka ovat kauniita ja moderneja ulkonäöltään. Paljon valolistoja.
+ Sietää hyvin valon räpsyttelyä (ehdoton bonus kahden pienen poikalapsen perheessä...)
+ Himmennettävissä.
- Kallis. TOSI kallis verrattuna muihin.
- Kun lamppu palaa, koko valaisin on vaihdettava.
- Valoteho alenee.

Halogeeni:
+ Halpuus
+ Helposti ja edullisesti himmennettävissä.
+ Suuri valikoima valaisimia.
+ Sietää myös hyvin räpsyttelyä.
- Verkkojännitteiset mallit poistumassa markkinoilta vuonna 2016, jäljelle jäävät polttimot ovat ainakin vielä todella kalliita
- Huono energiateho, kuumenee holtittomasti aiheuttaen tapaturmavaaran
- Vaatii suuren suoja-alueen ja tarkkuutta asennusvaiheessa.

(Lähteenä käytetty osaksi kodinvalaistus.fi)

Että tässäpä pohtimista! Ehkä ollaan päätymässä kuitenkin ledeihin, ainakin tarjous on jostain päin jo tulossa. Katsotaan, että kääntyykö kelkka vielä loppumetreillä kun aletaan ynnäilemään eurojamme...



2 kommenttia:

  1. Halogenivalaisin led polttimolla. Ei tarvitse vaihtaa koko valaisinta ja valon värisävynkin pystyy valitsemaan.

    VastaaPoista
  2. Toi on kieltämättä yksi järkevimmistä vaihtoehdoista! Nythän noi led-polttimot on helkkarin kalliita, mutta todennäköisesti niiden hinnat tippuu koko ajan kun niistä tulee yleisempiä ja varsinkin sitten kun halogeenit jäävät pois silloin 2016. Täytyy ottaa vakavaan harkintaan, kiitos neuvosta!

    VastaaPoista