maanantai 21. tammikuuta 2013

Vuosi 2011: Suunnittelua, projektin taustaa ja massanvaihto tontille

Pyrin päivittämään menneet tapahtumat suhteellisen nopeasti, jotta pääsette pian reaaliaikaan seuraamaan projektiamme. Mun muisti on monesti melko suurpiirteinen ja valikoiva, joten varmasti paljon jää uupumaan. Kysykää vaan tarkennuksia, tarkistelen niitä tarvittaessa mieheltäkin!

Suunnittelua

Ostimme tulevalle talollemme tontin tietämättä tarkalleen minkälainen talo siihen tulisi. Tontti on iso (reipas 1500m2), mutta hankalan mallinen. Etupuolelta tontti on leveimmillään ja rajoittuu kahteen katuun. Kummallakin puolella on omakotitalotontti ja takana metsä. Kummankin haaveena oli ollut kivitalo, joten sen varmistaminen oli kai meillä ensimmäinen vaihe. Osittain tontin haastavan muodon vuoksi, osin siksi, ettemme löytäneet valmiista talomalleista sopivaa, halusimme arkkitehdin suunnittelevan talomme. Ja se on ainakin toistaiseksi osoittautunut todella hyväksi ratkaisuksi! Meille ei kummallekaan olisi ikinä tullut mieleen ottaa huomioon ilmansuuntia ja tontin muotoa kuten arkkitehti otti. Hän pystyi piirtämään meille talon, jossa yhdistyvät kahden ihmisen toiveet tilankäytöstä ja tyylistä. Nyt on jo tullut muutamia asioita, joita olisi voinut tehdä toisin, mutta siltä tuskin pystyy koskaan välttymään. Toistaiseksi ainakin ne ovat olleet pikkuasioita, jotka eivät ole sen suuremmin jääneet mieltä vaivaamaan.

Toimittajan valinta


Pyysimme tarjoukset neljältä eri harkkovalmistajalta, joista kolmelta saimme tarjouksen. Kaikki olivat tietenkin tarjoamassa pakettia, johon kuului kaikki tarvikkeet vesikattoon saakka, mutta me halusimme kilpailuttaa kaikki erikseen. Tällöin harkkovalmistajat toimittaisivat vain harkot. Näin jälkeenpäin olemme jo ihan varmoja, että tällä lailla talo vesikattovalmiiksi tuli halvemmaksi eikä kilpailutus ole meiltä ainakaan hirveästi vaatinut energiaa. Ikkunat, ovat, eristeet, katto jne. ovat kuitenkin suhteellisen yksiselitteisiä kilpailuttaa kun tietää mitä haluaa. Ja vaikkei aivan tasan tiedäkään, kuten meidän tapauksessa!

Loppuvaiheessa meillä oli kaksi harkkotoimittajaa jäljellä, joista toinen oli Lammi. He valikoituivat oikeastaan brändimielikuvan ansiosta, toinen vaihtoehto oli myös hyvä.

Tontin massanvaihto

Tiesimme etukäteen, että tontin massat ovat pehmeät, joten maaperätutkimus oli pakko teettää. Se oli varmaankin yksi ensimmäisistä teoista projektiin liittyen alkupuoliskolla vuotta 2011 samoin kuin arkkitehdin valinta ja hänen kanssa useaan otteeseen palaverointi. Projekti lähti käyntiin paikan päällä massojen vaihdolla vielä ennen lumien tuloa marraskuussa 2011. Tarkoitus oli saada pehmeä massa pois ja sora tilalle, jotta uusi aines voisi oleentua talven yli. Pahimmillaan liejua joutui kaivamaan pariin metriin ennen kuin vastaan tuli pitävää kerrosta, mutta sen tiesimmekin jo pohjatutkimuksen tiimoilta. Tontilta lähti tavaraa pois montakymmentä kuormallista ja tilalle laitettiin pitävämpää tavaraa. Pohjatyöt on meillä tehty todella varman päälle, kuulemma nykyiset sorat ja massat talon alla kestäisivät ison kerrostalonkin! :)

Marraskuu 2011: Kaivuuhommat käynnissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti